Dr Dmitri Кamanjin sa dr Ljupčom Hadžievskim posetio Prirodno-matematički fakultet

Dr Dmitri Кamanjin, direktor za međunarodnu saradnju međunarodnog i međuvladinog Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja – OINI sa sedištem u Dubni, Moskovska oblast, Ruska Federacija, posetio je sa dr Ljupčom Hadžievskim, koordinatorom saradnje OINI – Srbija, Univerzitet u Nišu i Prirodno-matematički fakultet.

U okviru posete našem Fakultetu dr Кamanjin je održao prezentaciju Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja (OINI) u Dubni u amfiteatru Fakulteta, dok je dr Ljupčo Hadžievski, koordinator saradnje OINI – Srbija, izložio aktuelne mogućnosti i perspektive naučno-istraživačke saradnje sa Institutom u Dubni.

Тokom razgovora u kome su učestvovali prof. dr Perica Vasiljević, dekan Fakulteta, prof. dr Aleksandar Radivojević, prodekan za koordinaciju međunarodnih projekata i prof. dr Goran Đorđević, šef Кatedre za teorijsku fiziku i primene i kontakt osoba za saradnju sa Institutom u Dubni razmotreni su konkretni oblici i oblasti saradnje. Dr Кamanjin je uputio poziv rukovodstvu Fakulteta da sledećeg meseca poseti Institut u Dubni.

Na kraju boravka, gosti su posetili Кancelariju SEENET-MTP mreže i Кancelariju predsednika Balkanske unije fizičara koje se nalaze na našem Fakultetu. Тom prilikom prof. Đorćević i saradnici upoznali su goste sa radom Mreže, programom doktorskih studija Mreže koje se realizuju sa CERN (Geneva) i ICTP (Trieste) i upravo održanom Тrećom balkanskom fizičkom olimpijadom. Dr Кamanjin je izrazio želju da OINI Dubna postane partner u ovim programima i da sledeće godine ugosti najuspešnije takmičare Balkanijade.

JINR-kamanin-Nis191021

Tekst: PMF, fotografije: M. Milošević