M13 – zvezdano jato

M13 je otkrio Edmond Halej. Poznato je po tome jer 1974. godine radioteleskopom iz Aresiba poslata poruka mogućim stanovnicima neke planete u ovom jatu.

M13 se nalazi u sazvežđu Herkul, na udaljenosti od 25.1 hiljada svetlosnih godina. Veličine je od prilike oko 146 svetlosnih godina u prečniku. Jato se sastoji od nekoliko stotina hiljada zvezda. Prema njegovom jezgru, koncentracija zvezda je jedno 500 puta veća nego u okolini Sunčevog sistema. Do sada su ukupno otkrivene 33 promenljive zvezde, od kojih je najsjajnija V11 prividnog sjaja od magnitude +11.95. M13 se kroz prostor kreće brzinom od 245.6 km/s i približava nam se.

M13 je poznat po lepoti kada se posmatra teleskopom. Njegov prividni sjaj iznosi magnitude +5.8, što znači da ga je moguće videti golim okom u tamnim noćima, daleko od ulične rasvete. Lako ga je primetiti dvogledom kao sjajnu mutnu mrlju. Manjim teleskopima moguće je nazreti granulaciju pri rubovima, teleskopi sa objektivima od 100 – 150 mm razlučuju najsjajnije zvezde pri rubovima. Veći teleskopi, sa objektivima od 200 – 250 mm razlučuju rubove i delimično jezgro. Veliki amaterski teleskopi mogu u potpunosti uočiti jato. Zanimljiva pojava su četiri regije siromašne zvezdama u jatu i mogu se uočiti vizuelno.

Naslovna fotografija: Jezgro globularnog zvezdanog jata M13. Izvor: Hubble space telescope (ESA/Hubble, NASA).

Related posts

Leave a Comment