O sajtu

Pripremili:

  • Irina Cvetković
  • Jovana Stanimirović
  • Petra Nešić
  • Milan Milošević

Irina Cvetković je student fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu i član niškog astronomskog društva “Alfa”. Iz gejmerske faze prvenstveno je razvila ljubav prema programiranju, kompjuterima i elektronici, zbog čega je kao srednju školu odabrala Tehničku. Odnedavno aktivna u popularizaciji nauke preko društvenih mreža i studentskog časopisa “PMF Žurnal”. Kad ne juri zvezde po zabačenim livadama, može se zateći u parku na rolerima ili klizalištu. Pored nauke i tehnologije, od malena se interesuje za živi svet oko sebe, pa je veliki zagovornik očuvanja prirode i dobrobiti svih životinja.

Jovana Stanimirović je završila specijalno odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu. Trenutno je student treće godine osnovnih akademskih studija na Departmanu za fiziku i na Departmanu za računarske nauke na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Učesnik na mnogobrojnim festivalima koji promovišu i popularizuju nauku. Član astronomskog društva „Alfa“, Društva fizičara Niš, kao i Evropskog društva fiizičara. Učesnik međunarodnog programa „CERN Masterclass – Hands on partical physic” 2017. godine. Jedan od organizatora međunarodnog programa „CERN Masterclass – Hands on partical physics” 2018. i 2019. godine. Od jula 2019. godine, Predsednik ogranka Evropskog društva fizičara „Niš Young Minds Section”, kao i koordinator projekta „Izvan redova i van okvira: Seminar i konkurs za mlade i ambiciozne fizičare”. Jedan od administratora i urednika zvaničnog Instagram profila Departmana za fiziku @zanimljiva_fizika_nis, zvaničnog Instagram profila „Niš Young Minds Section”-а @young_minds_nis i sajta enjoyphysics.com.

Petra Nešić je student osnovnih akademskih studija fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Uprkos tome što je završila društveno-jezički smer Gimnazije ‚‚Bora Stanković’’ odlučila je da prati svoju strast – astronomiju. Svojim radom i učestvovanjem u raznim naučnim organizacijama (’’CERN Masterclass – hands on particle physics’’ 2019. godine, ’’Nauk nije bauk’’…) voli da podstakne ljude da uključe svoju maštu i ne zatvore oči pred prelepom misterioznom stranom našeg sveta. Pored nauke uživa u učenju engleskog jezika, kriminalističkim serijama, planinarenju i drugim sportovima. Svoje slobodno vreme provodi sa društvom, porodicom i svojim psom Leksi.

Milan Milošević je docent na Departmanu za fiziku PMF-a u Nišu. Nastavnik u odeljenju za fiziku u Gimnaziji „Svetozar Marković“. Osnivač i glavni urednik sajta www.SvetNauke.org. Profesionalno teorijski fizičar koji istražuje (kosmološku) inflaciju i želi da sazna kako je svemir nastao. U „realnom“ svetu višegodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka i bića iz bajki XXI veka, na Internetu, i šire. Najveći deo vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima, fotografiji, astronomiji i slobodnom softveru.

Sadržaj na sajtu objavljen pod CC BY-NC-SA 3 licencom. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe, uz jasno citiranje adrese sajta i imena autora.

Izvori fotografija: ESA, NASA, HST, APOD.