M8 – maglina Laguna

            Maglina Laguna je divovski medjuzvezdani oblak, klasifikovan kao emisiona maglina. Nalazi se u sazveždju Strelac. Prvi ju je tkrio ju je Djovani Hodierna oko 1654. godine. U Mesijeovom katalogu je dodata 1764. godine i nosi redni broj 8.

            Udaljenost ove magline od Zemlje se procenjuje na oko 4 do 6 hiljada svetlosnih godina. Sadrži nekoliko bokovih globula – tamne i guste oblake gasa i kosmičke prašine u kojima se odvijaju procesi koji mogu dovesti i dovode do formiranja zvezda. U okviru najsjajnijeg dela ove magline upadljiva je formacija koja se zove “Maglina peščani sat”.

Fotografija: Magline M8 (veća i sjajnija) i M20

            U blizini magline Laguna nalazi se maglina Trifid koja u Mesijeovom katalogu ima oznaku M20. Maglina Laguna je veća i sjajnija od magline Trifid i nalazi se južnije od nje. Maglina Laguna sjaji uglavnom zbog prisustva dve masivne zvezde vidljive golim okom (7 i 9 Sagittarii) koje su odgovorne za jonizaciju gasa od kog je ova maglina sazdana.

            Magnituda ove magline je 5,2 što je čini povoljnom za amaterska posmatranja. Moguće ju je uočiti dvogledom i manjim teleskopima.

Related posts

Leave a Comment