M16 – maglina Orao

M16 je rasejano zvezdano jato u sazvežđu Zmija. Otkrio ju je Filip Loj de Šaso 1745. godine. Maglina Orao je deo difuzne emisije magline, odnosno H II regije. Ovo područje aktivnog stvaranja zvezda udaljeno je oko 7 hiljada svetlosnih godina.

Pored magline se nalazi i zvezdano jato staro oko 5.5 miliona godina gde i dalje nastaju zvezde. Bogato je mladim, vrelim i masivnim zvezdama. One zrače velikom količinom energije i daju sjaj čitavoj maglini. Maglina je takođe ispresecana oblacima tamne materije. U jatu dominiraju vruće, gigantske zvezde – klase O i B. Najsjajnija zvezda u ovoj maglini ima prividnu magnitudu od +8.24 što je čini lako uočljivom boljim dvogledom. Radi se o binarnoj zvezdi sastavljenoj od  O3.5V zvezde i O7.5V pratioca.

M16 je dosta lako naći koristeći zvezde u sazvežđu Štit. Dvogled će pokazati skup kao mutnu mrlju na mestu otvorenog skupa. Teleskop sa 100mm u prečniku, pokazaće oko 20 zvezda i naznake magline. Veliki teleskopi, sa oko 300mm u prečniku, mogu videti stubove prašine.

Naslovna fotografija: Središte magline Orao. U ovim stubovima dugim nekoliko svetlosnih godina od gasa i prašine se formiraju zvezde. Izvor: nasa.gov (NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA)).

Related posts

Leave a Comment