M45 – Plejade

            Plejade, u našem narodnu poznati i kao Vlašići, su  rasejano zvezdano jato u sazvežđu Bik. U M katalogu nose oznaku M45. Naziv ‘Plejade’ dolazi iz grčke mitologije. To su sedam kćeri Atlanta i Plejone – Alcyone, Asterope (dvojna zvezda), Electra, Maia, Merope, Taygeta i Celaeno; koje progoni Orion sve dok ih Zevs nije pretvorio prvo u golubice, a zatim u zvezde. Orion je takodje stavljen na nebo gde nastavlja večno da progoni lepe Plejade, ali nikad ih ne stiže.

            Starost ovog jata je oko 100 miliona godina. Procenjuje se da će se jato držati na okupu još nekih 250 miliona godina a da će posle toga pod drugim gravitacionim uticajima raspasti. Udaljenost ovog zvezdanog jata od zemlje je 380 svetlosnih godina i vidljivo je golim okom sa prividnom magnitudom  +4.17. Jezgro je prečnika oko 8 svetlosnih godina , a sadrži preko 1000 potvrđenih članova. Njegova ukupna masa se procenjuje na oko 800 solarnih masa. Jato ima mnogo smeđih patuljaka , zvezda koje imaju manje od 8% Sunčeve mase i koje nisu uspele da gravitacionim sažimanjem postignu dovoljno visoku temperaturu za otpočinjanje procesa nuklearne fuzije. Smatra se da od svih objekata u jatu njih ima oko 25 % ali da čine samo 2% mase jata.

           

Maglina Plejada je plavičaste boje, što ukazuje na to da je ovo refleksiona maglina i ona reflektuje svetlost sjajnijih zvezda iz njene blizine. Postojanje magline u ovom zvezdanom jatu potvrdjeno je tek pomoću spektrografa kada je uočeno da spektar magline predstavlja preciznu kopiju spektara zvezda iz njene okoline.

            Šest zvezda iz ovog jata vidljivo je golim okom, dok pri posebnim uslovima ovaj broj raste na  devet, a na  potpuno cistom nocnom nebu moze se videti cak i 12 zvezda.

Naslovna fotografija: Plejade. Izvor: EarthSky (Steve Paukin).

Related posts

Leave a Comment