M17 – maglina Omega

Maglina Omega, takođe poznata i kao maglina Labud ili Potkovica, je emisiona maglina u sazvežđu Strelac. Otkrio ju je Žan-Filip Loj de Šaso 1745. Šarl Mesije samostalno ju je otkrio 1764. i svrstao u katalog kao 17. objekat.

Omega je od Zemlje udaljena između 5 i 6 hiljada svetlosnih godina i nalazi se u istom spiralnom kraku kao i M16. Dosta su blizu ali je nama M17 bliža. Masa joj je procenjena na oko 800 puta većom od mase Sunca, dovoljna za stvaranje većeg zvezdanog jata. U unutrašnjosti ove magline nalazi se jato od 35 zvezda. Dimenzije njenog najčitanijeg dela su oko 15 svetlosnih godina, a tamniji delovi se protežu na prostoru od 40 svetlosnih godina.

M17 je regija u kojoj se odvija rađanje zvezda. Za razliku od M16 gde su zvezde vidljive, u ovoj maglini su one skrivene iza gustih oblaka prašine. Najsjajnija oblast magline je bele boje, međutim boja koja preovladava jeste crvena sa nijansama roze i potiče od vodonika.

Maglina je veoma svetla i lako se uočava običnim dvogledom. Manji teleskopi će pokazati najsjajniji deo magline koji izgleda kao labud, po čemu je ona i dobila ime. Tamnije delove moguće je uočiti sa teleskopom od 200mm u prečniku.

Naslovna fotografija: Maglina Omega. Izvor: Messier objects (ESO).

Related posts

Leave a Comment