M20 – maglina Trifid

            M20, poznata i kao maglina Trifid nalazi se u sazveždju Strelac, a ime je dobila kada ju je otkrio Džon Heršil, koji je primetio postojanje 3 različita segmenta u okviru ove magline razdvojenih tamnim linijama međuzvezdane prašine. 1764. godine, Šarl Mesije ju je dodao u svoj katalog nebeskih objekata.

            Emisione magline su one koje su vidljive zbog toga što zračenje okolnih zvezda pobuđuje gas u maglini. Refleksione magline su one koje su vidljive zbog toga što reflektuju svetlost obližnjih zvezda. M20 istovremeno pripada i jedno i drugom tipu maglina. Crvene oblasti su emisiona maglina čiji sjaj održava zvezdani sistem koji se sastoji od tri zvezde sa magnitudama 7,6, 8,7 i 10,7. Ova maglina okružena je plavom oblašću, tj. refleksionom maglinom čiji sjaj potiče od prelamanja svetlosti sa jedne obližnje zvezde O-klase. Procenjuje se da je udaljenost ove magline od 2.2 do 7.6 hiljada svetlosnih  godina, a trenutno se koristi vrednost od 5.2 hiljade svetlosnih godina. Prečnik ove magline je oko 21 svetlosna godina. U centru magline nalazi se i otvoreno zvezdano jato.

Maglina Trifid nalazi se severno od magline Laguna, a južnije od otvorenog zvezdanog jata, koje se u Mesijeovom katalogu nalazi pod rednim brojem 21, stoga se ova tri objekta vrlo često nalaze zajedno na astrofotografijama.

Najpovoljniji period za posmatranje ove magline jesu letnji meseci, a tada je najbolje posmatrati većim teleskopima.

Opis fotografije: Levo na fotografiji se nalazi maglina Trifid, a desno maglina Laguna

Related posts

Leave a Comment