M104 – Sombrero galaksija

Galaksija Sombrero

Od 1921. godine na 104. mestu u katalogu M objekata nalazi se Sombrero galaksija, koja svojim oblikom upravo podseća na meksički sombrero šešir po kom je i dobila naziv. Pored debelog oboda koji je najupadljiviji jer galaksiju posmatramo skoro potpuno sa strane, na slikama se nazire i sferno jezgro mase preko milijardu masa našeg Sunca. Njen prečnik dostiže oko 30% prečnika Mlečnog Puta, tačnije obuhvata prostor od 50 hiljada svetlosnih godina.

Sombrero sa Zemlje možemo da vidimo u južnom delu sazvežđa Devica i njegov prečnik na nebu je skoro jednak petini prečnika punog Meseca. Sa magnitudom +8 praktično je na granici onog što ljudsko oko može da vidi, a dovoljno je svetao objekat da se može posmatrati i manjim teleskopima. Od nas je udaljena oko 30 miliona svetlosnih godina, a ima masu 800 milijardi puta veću od sunčeve mase. Zanimljiva je i činjenica da, u poređenju sa našom galaksijom, sadrži oko 10 puta više globularnih jata – čak 2 hiljade njih.

Kad je otkrivena 1781. godine verovalo se da je u pitanju disk gasa koji okružuje zvezdu, sve dok 1912. nije primećeno da se udaljava od nas velikom brzinom, što je dovelo do zaključka da je ipak u pitanju galaksija i bilo jasan pokazatelj da se svemir širi u svim pravcima.

Naslovna fotografija: Sombrero galaksija. Izvor: NASA Apod (NASA, ESO , NAOJ, Giovanni Paglioli, Roberto Colombari).

Related posts

Leave a Comment