M64 – galaksija Crno Oko

Drugi manje poznat naziv za Crno Oko je Uspavana Lepotica, a u pitanju je neobična spiralna galaksija za koju se misli da je udaljena oko 17 miliona svetlosnih godina od Zemlje (tačna udaljenost nije poznata). Nalazi se u sazvežđu Berenikina Kosa. Prvi je otkrio engleski astronom Edvard Pigot u martu 1779. godine, dve nedelje pre nego što je nezavisno otkrio nemac Johan Bode, a godinu dana pre nego je do istog otkrića došao Šarl Mesije i dodao galaksiju u svoj katalog pod rednim brojem 64.

Svoj naziv Crno Oko (ili Zlo Oko) dobila je zbog tamne trake prašine koja zaklanja svetlost sjajnog jezgra. Izgradnjom teleskopa Hejl sredinom prošlog veka omogućeno je astronomima da shvate da je ta tamna oblast ustvari oblak čestica ugljenika, dok je kasnije spektroskopijom pokazano i da se unutar njega aktivno formiraju nove zvezde. Cela galaksija obuhvata oko 100 milijardi zvezda, što je približno broju zvezda u Mlečnom Putu.

Razlog zašto je Crno Oko jedna od najzanimljivijih galaksija u Mesijeovom katalogu je neobična pojava da različiti delovi ove galaksije rotiraju u različitim smerovima. Istraživanje je pokazalo da se gas u unutrašnjem delu okreće u suprotnom smeru u odnosu na gas u spoljašnjem disku. Ovaj fenomen se povezuje sa događajem koji se dogodio pre više od milijardu godina, u kome je došlo do spajanja M64 sa nekom satelitskom galaksijom (manja galaksija koja je gravitaciono vezana za veliku galaksiju oko koje orbitira).

Naslovna fotografija: Galaksija Crno Oko. Izvor: nasa.gov (NASA, Hubble Heritage Team (AURA/STScI); S. Smartt (Institute of Astronomy), D. Richstone (U. Michigan)).

Related posts

Leave a Comment