M33 – Triangulum galaksija

            Triangulum galaksija , još poznata kao M33 je treća po veličini galaksija u Lokalnoj grupi galaksija. Nalazi se u sazvežđu Triangulum ( Trougao ), odakle joj i potiče ime. Prečnik ove galaksije je 50 hiljada svetlosnih godina a u njoj ima oko 40 milijardi zvezda , naspram 400 milijardi u Mlečnom putu i oko 1000 milijardi u galaksiji Andromeda. Masa diska Triangulum galaksije je procenjena na 3-6 milijardi Sunčevih masa., dok je masa gasa u ovoj galaksiji oko 3 milijarde Sunčevih masa. Procene udaljenosti Triangulum galaksije se kreću od 730 do 940 kiloperseka, odnosno 2.38 do 3.07 miliona svetlosnih godina.

            Triangulum galaksija je klasifikovana kao spiralna galaksija. Jezgro ove galaksije čini ogromna maglina, gigantski oblak gasa i prašine. To je HII područje – oblasti jonizovanog vodonika koje nastaje kada zraci vrelih, mladih zvezda istrgnu elektrone iz atoma neutralnog vodonika u okolnim oblacima gasova, te tako formiraju oblake jonizovanog vodonika. U centru galaksije se nalazi i veoma jak izvor X zraka koji je najsjajniji izvor te vrste zračenja u Lokalnoj grupi galaksija. Izgleda da jezgro galaksije ne sadrži supermasivnu crnu rupu kao kod većine drugih galaksija već je masa te crne rupe manja od 3000 masa Sunca. Takodje, Triangulum je aktivni proizvođač Zvezda, obiluje brojnim zvezdanim porodilištima rasutim duž sprilanih krakova.

            Pretpostavlja se da je u dalekoj prošlosti Triangulum galaksija imala blizak susret sa galaksijom Andromeda pa i neku vrstu interakcije gde je došlo do razmene galaktičkog materijala. Moguće je da će u budućnosti ona biti apsorbovana u Andromedinu galaksiju ili još veću formaciju ako ranije dođe do sudara Andromede i Mlečnog puta , a može i da se desi da Triangulum bude izbačena iz Lokalne grupe galaksija.

Naslovna fotografija: Triangulum galaksija. Izvor: NASA Apod (Giovanni Benintende).

Related posts

Leave a Comment