M85 – lentikularna galaksija

            M85 je lentikularna galaksija koja se nalazi u sazveždju Berenikina kosa, odnosno u jatu galaksija Devica. Otkrio ju je Pjer Mešen, francuski astronom, 1781. godine. Šarl Mesije je, iste godine, uvrstio ovu galaksiju u svoj katalog.

            M85 interaguje sa još dve galaksije – spiralnom galaksijom NGC 4394 i eliptičnom galaksijom MCG 3-32-38. Pretpostavlja se da se galaksija M85, pre 4 do 7 milijardi godina spojila sa nekom manjom galaksijom.  

            Od Zemlje je udaljena oko 60 miliona svetlosnih godina i ima prividnu magnitudu 9,2. Sadrži oko 400 milijardi zvezda od kojih je većina dosta stara. Medjutim, u centralnom delu galaksije se mogu naći relativno mlade zvezde, stare oko 3 miliona godina. Istraživanja pokazuju da se u jezgru ove galaksije nalazi supermasivna crna rupa čija se masa procenjuje na oko 100 miliona Sunčanih masa i koja je 25 puta masivnija u odnosu na crnu rupu koja se nalazi u centru Mlečnog puta. 1960. godine, severno od centra galaksije primećena je supernova sa magnitudom 11,7.

            Najbolji period za posmatranje ove galaksije jeste proleće. Galaksiju je teško uočiti dvogledom ili manjim teleskopom, pa se za posmatranje preporučuju veći teleskopi.

Fotografija: Interakcija galaksija NGC 4394 i M85

Related posts

Leave a Comment