47. Međunarodna olimpijada iz fizike

Na 47. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike učenici iz Srbije postigli su izuzetan uspeh osvajanjem jedne zlatne, jedne srebrne i tri bronzane medalje. Mihajlo Sporić, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojio je prvu zlatnu medalju za Srbiju na ovom takmičenju posle 7 godina. Srebrnu medalju je osvojio Dušan Novičić, takođe maturant Matematičke gimnazije, a bronzane medalje su osvojili Miloje Đukanović, maturant Gimnazije „Vuk Karadžić“ u Loznici, kao i učenici 3. razreda Matematičke gimnazije Vuk Radović i Dušan Đorđević.

47. Međunarodna olimpijada iz fizike za učenike srednjih škola je održana od 11. do 17. jula 2016. godine u Cirihu u Švajcarskoj. Domaćini olimpijade su zajednički bili Švajcarska i Lihtenštajn. Na takmičenju je učestvovalo oko 400 učenika iz 85 zemalja koji su izabrani na osnovu uspeha na nacionalnim takmičenjima u svojim zemljama.

Ekipa Srbije za 47. Međunarodnu olimpijadu iz fizike je određena na osnovu rezultata Srpske fizičke olimpijade održane 6-7. maja 2016. u Beogradu koja je završno takmičenje ciklusa takmičenja učenika srednjih škola iz fizike koji uključuje školsko, opštinsko, okružno i državno takmičenje na kojima učestvuje nekoliko hiljada srednjoškolaca. Ekipu su činili:

  • Mihajlo Sporić, Matematička gimnazija, Beograd, 4. razred, zlatna medalja
  • Dušan Novičić, Matematička gimnazija, Beograd, 4. razred, srebrna medalja
  • Dušan Đorđević, Matematička gimnazija, Beograd, 3. razred, bronzana medalja
  • Vuk Radović, Matematička gimnazija, Beograd, 3. razred, bronzana medalja
  • Miloje Đukanović, Gimnazija „Vuk Karadžić“, Loznica, 4. razred, bronzana medalja

Stručni rukovodioci ekipe su bili docent dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i Vladan Pavlović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Završne dvonedeljne pripreme olimpijske ekipe održane su od 6. do 17. juna na Fizičkom fakultetu u Beogradu i Institutu za fiziku u Beogradu.

Za uspehe učenika su pored njih samih zaslužni i njihovi nastavnici – Dušanu Novičiću i Mihajlu Sporiću su predavali Aleksandra Dimić i Igor Salom, Dušanu Đorđeviću su predavali Nataša Čaluković i Jovica Milisavljević, Vuku Radoviću Katarina Matić, a Miloju Đukanoviću Miroslav Ristanović.

Zlatna medalja Mihajla Sporića je prva zlatna medalja za Srbiju posle 7 godina i olimpijade u Meksiku kad je Nikola Šibalić osvojio zlato. Ovogodišnjim uspehom ukupan bilans nagrada učenika iz naše zemlje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike se povećao na 5 zlatnih, 23 srebrne, 55 bronzanih medalja i 49 pohvala.

Zadatke sa takmičenja možete pogledati ovde.

(Izvor: takmicenja.ipb.ac.rs)