Departman za fiziku na festivalu Nauk nije bauk 9

U petak i subotu, 31. marta i 1. aprila, u holu Elektronskog fakulteta u Nišu, održan je deveti po redu festival Nauk nije bauk, koji, sada bi se već moglo reći sa dugom i uspešnom tradicijom organizuje Gimnazija “Svetozar Marković” iz Niša.

Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta je, kao i do sada, imao svoju postavku na Festivalu. Na njoj su posetioci mogli da vide niz zanimljivih eksperimenata iz oblasti mehanike, optike, akustike i elektromagnetizma. Cilj postavke bio je da zainteresovanima prikaže neobične fizičke fenomene, kako u složenim mehaničkim i električnim uređajima, tako i u jednostavnim svakodnevnim situacijama koje bilo ko može realizovati u sopstvenoj kući.

Pored postavke Departmana, svoje štandove imali su i Astronomsko društvo “Alfa” iz Niša, koje je organizovalo i astronomsko posmatranje Sunca iz dvorišta Elektronskog fakulteta, kao i Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku pri Gimnaziji “Svetozar Marković”, čiji su učenici realizovali zanimljivu postavku koja se ticala sletanja na Mars. U radu obe postavke, pored učenika Odeljenja, veliku ulogu imali su nastavnici i saradnici koji rade na Departmanu.

Učešće na postavci Departmana za fiziku uzeo je veliki broj nastavnika i saradnika Departmana, kao i entuzijastičnih studenata i učenika gimnazijskog odeljenja za talentovane fizičare. Zainteresovani posetioci su se u svakom trenutku mogli informisati i o upisu u Odeljenje ili na studije fizike u razgovoru sa prisutnima na štandu ili preko prezentacije Departmana.

Još jedan uspešan Nauk nije bauk kompletirali su profesor Dragan Gajić i Milan Milošević, koji su ispred Departmana za fiziku i AD “Alfa” održali popularna predavanja pod nazivom “Jesu li astronauke praktične?”, odnosno “Fizika mobilnog telefona”, u amfiteatru Elektronskog fakulteta pred velikim brojem posetilaca.

Još fotografija sa Festivala možete naći na Facebook stranici Departmana.