Održan prvi CERN Masterclass u Nišu

DSC_3528aCERN i grupa IPPOG (International Particle Physics Outreach Group), dugi niz godina, tokom proleća organizuju jednodnevni program CERN Masterclass. U saradnji sa oko 220 instituta i fakulteta širom sveta, učenici srednjih škola su u prilici da se upoznaju sa fizikom elementarnih čestica, ali i brojnim drugim oblastima fizike, nauke i tehnike, i da analiziraju realne podatke sakupljene u eksperimentima na Velikom hadronskom sudaraču LHC u CERN-u.

U Srbiji je međunarodni program “Masterclasses – Hands on Particle Physics” organizovan po sedmi put, a po prvi put na Departmanu za fiziku PMF-a u Nišu. Lokalni organizatori su, pored Departmana za fiziku, bili i Kancelarija SEENET-MTP mreže i Društvo fizičara Niš. Program je održan u sredu, 23. marta od 9 do 18 časova u Svečanoj sali i računarskom centru Fakulteta.

DSC_3530aNa CERN Masterclass-u u Nišu učestvovalo je 34 učenika iz srednjih škola iz Niša, Kladova, Pirota i drugih gradova iz regiona i 3 nastavnika. Svi učesnici su dobili sertifikate koje je pripremio Organizacioni tim u saradnji sa saradnicima. U neposrednom rešavanju problema je učestvovalo 20 učenika. Učenici su u parovima analizirali po jedan od 10 setova podataka sa eksperimenta ATLAS, od kojih je svaki set sadržao po 50 događaja. Nakon uspešnog prepoznavanja pojedinačnih događaja rezultati svih parova su objedinjeni i poslati CERN-u. Dobijeni rezultati su predstavljeni tokom video konferencije gradova koji su, pored Niša i Kragujevca, učestvovali u programu (Federal University of Rio Grande do Norte, Natal, Brazil; Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil; University of Warwick, Belika Britanija; CERN, Ženeva, Švajcarska).

Predavači su bili istraživači iz Srbije koji su za ovu priliku doputovali iz CERN-a: dr Predrag Milenović, koordinator CERN Masterclass Srbija, dr Jelena Jovićević i dr Marina Krstić Marinković, sa našeg Departmana: prof. dr Goran Đorđević, prof. dr Ljubiša Nešić, doc. dr Dragoljub Dimitrijević, saradnik Danilo Delibašić i dr Marko Dimitrijević sa Elektronskog fakulteta. Saradnici u realicaciji programa bili su Milan Milošević, Jelena Aleksić i Marko Stojanović.

Učesnicima programa su se obratili dekan Fakulteta, prof. dr Ivan Mančev i upravnik Departmana, prof. dr Ljubiša Nešić. Ovaj program su pratili niški mediji, pre svega „TV Zona plus“ i „Niška televizija“, kroz priloge, izveštaje, gostovanja saradnika u redovnom programu i emitovanja jedne posebne jednočasovne emisije.

Više o prvom CERN Masterclass-u u Nišu možete da pročitate na sajtu Departmana za fiziku.