Održan seminar “Sa krova do zvezda”

U petak i subotu, 3. i 4. juna, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu održan je akreditovani seminar za nastavnike “Sa krova do zvezda”.

Predavači na seminaru bili su nastavnici i saradnici Departmana. Specijalni gost seminara bila je dr Rosa Doran, ugledna evropska astrofizičarka, poreklom iz Brazila, edukator i promoter prirodnih nauka.

Tokom boravka dr Doran održala je dve radionice. Dr Doran je kroz treninge i predavanja predstavila programe i sadržaji koje nude evropski projekti Go-Lab, Inspiring Science i Hands on Universe. Radionice su prvenstveno bile namenjene nastavnicima prirodnih nauka koji žele da se upoznaju sa mogućnostima i resursima kojima se moži pristupiti preko projektnih sajtova i aplikacija, poput Go-Lab-a, besplatne interaktivne laboratorije dostupne preko interneta, ili Hands on Universe platforme. Učescici seminara naučili su i kako samostalno da kreiraju nove scenarije.

U okviru aktivnosti nazvane “Babies and the Moon”, prvog dana programa, dr Doran je predstavila edukativnu platformu Inspiring Science. Prisutni su, u okviru ove aktivnosti pomoću programa Stellarium na računaru, mogli samostalo da istraže najčešće zablude u astronomiji i otkriju multidisciplinarni potencijal ove nauke. Drugog dana programa, u sklopu aktivnosti “Astronomy and Astrology” prisutni su naučili da samostalno istražuju noćno nebo i sazvežđa. U okviru aktivnosti “Messier Bingo” pobedik igre “bingo” dobio je priliku da sam izabere objekat koji će biti fotografisan pomoću dvometarskog robotizovanih teleskopa.

Učesnici seminara mogli su da prate i sledeća predavanja:

Fotografije sa seminara možete da pogledate na sajtu Društva fizičara Niš.

Seminar “Sa krova do zvezda” organizovalo jeorganizovalo Društvo fizičara Niš, u saradnji sa Departmanom za fiziku. Poseta dr Rose Doran realizovana je u saradnji Društva fizičara Niš i Centra za promociju nauke, uz podršku H2020 projekta CREATIONS, SEENET-MTP Mreže i PMF Niš.