Predavanje o Tunguskom događaju

U sredu, 23. novembra 2022. godine, sa početkom u 20 časova, Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju predavanje

Kad je to puklo u pola osam ili bilo jednom u Tunguziji“.

Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor u penziji Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Tema predavanja je Tunguska eksplozija, koja se desila 1908. godine. U istoriji čovečanstva bila je to najveća eksplozija na Zemlji, izazvana udarom nekog kosmičkog tela. Kako se desila u nenaseljenoj oblasti Sibira, neposredne posledice po ljudske zivote nije izazvala. Iako su o ovom događaju napisani brojni radovi, monografije i knjige, do dana današnjeg su ostale brojne dileme o njegovoj prirodi, s obzirom da praktično nisu nađeni ostaci udarnog tela. Na predavanju će biti prezentovane razmere, karakteristike, opis ovog događaja, kao i rezultati dosadašnjih istraživanja. Osim naučno zasnovanih teorija, biće reči i o pseudo-naučnim i alternativnim istraživanjima.

Predavanje će biti održano u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta. Pristup svim zaineteresovanima licima je slobodan.

Ovo predavanje deo je projekta „Kako dohvatiti zvezde?“ koji AD Alfa realizuje u 2022/23. godini uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke.