Promocija fizike u Vlasotincu

U okviru projekta „Fizika za sve“ i programa promocije rada i studija na Departmanu za fiziku u Nišu, 28. decembra, u Osnovnoj školi „Siniša Janić“ u Surdulici prof. dr Goran Đorđević i dr Nenad Milojević održali su predavanja i prezentacije za učenike osnovnih škola i Gimnazije „Stevan Jakovljević“

„Mase neutrina i Novbelova nagrada za fiziku 2015. godine“ bila je tema predavanja prof. dr Gorana Đorđevića.

Neutrino ili preciznije neutrini su elementarne čestice koje od svog postuliranja, odnosno teorijskog predviđanja 1931. godine, preko dve detekcije 1956. godine i mnogobrojnih otkrića nakon toga, zauzimaju posebno mesto u standardnom modelu elementarnih čestica – istakao je prof dr Goran Đorđević.

On je potom učenike upoznao sa radom japanskog fizičara Takaki Kadžita i  istraživanjima njegovog kanadskog kolege Artura  Mekdonalda, koji su 2015. godine dobili Nobelovu nagradu za otkriće oscilacija neutrina,  čime su dokazali da ove čestice imaju masu.

„Modeli atoma kroz istoriju“  bila je tema  predvanja koje je održao dr Nenad Milojević. On je tom prilikom na veoma prijemčiv način osnovcima i gimnazijacima izneo osnovne ideje o strukturi atoma do kojih se dolazilo tokom istorije, počev od Leukipa i Demokrita, Daltona, Tomsona, Radeforda i Nilsa Bora pa sve do savremenog kvantno-mehaničkog shvatanja.

Projekat „Fizika za sve“ realizuje Departman za fiziku PMF-a, uz podršku Centra za promociju nauke u Beogradu, u saradnji sa SEENTET – MTP mrežom i Društvom  fizičara Niš.

Predavači su izrazili veliku zahvalnost domaćinima na pozivu, srdačnom gostoprimstvu i odličnoj organizaciji predavanja, kome je prisustvovalo preko 70 učenika i nastavnika.

Više o ovom gostovanju, kao i nekoliko fotografija sa predavanja, možete pročitati na sajtu Kulturnog centra Vlasotince.