Stipendije Ministartsva prosvete za nedostajuća zanimanja

Ministarstvo prosvete svake godine dodeljuje stipendije u cilju obrazovanja studenata visokoškolskih ustanova u Republici Srbiji za obavljanje poslova nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za obrazovni sistem iz oblasti matematike, fizike, informatike, engleskog jezika, srpskog jezika i književnosti nemačkog jezika.

Korisnici stipendija se obavezuju da će u roku od dve godine od diplomiranja prihvatiti posao u školi na teritoriji Republike Srbije koji im se ponudi i da će ostati da rade u školi najmanje onoliko koliko su primali stipendiju.

Pravo da se prijave na Konkurs za dodelu studentskih stipendija, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini u drugu ili treću godinu studija prvog stepena jednog od dole navedenih studijskih programa, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji nisu u radnom odnosu, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija, uz maksimalnu efikasnost tokom studiranja, koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50 (sedam i po) i koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti druge i treće godine prvog stepena studija, upisani na jedan od sledećih studijskih programa OAS Fizika, OAS Matematika i OAS Računarske nauke PMF-a u Nišu. Spisak ostalih studijskih programa sa kojih se mogu prijaviti studenti nalazi se na sajtu Ministarstva prosvete.

Od ukupno planiranih 250 stipendija za nedostajuća zanimanja 50 stipendija je namenjeno za studente fizike.

Rok za prijavljivanje na konkurs je od 2. do 31. oktobra 2023. godine. Više informacija o Konkursu i potrebne dokumente za prijavljivanje možete naći na sajtu Ministarstva prosvete.