ICTP-MISANU letnja škola “School on Information, Noise, and Physics of Life”

U periodu od 19. do 30. septembra 2022. godine u Nišu održati međunarodna letnja škola pod
nazivom “School on Information, Noise, and Physics of Life”, u organizaciji Abdus Salam Internacionalnog centra za teorijsku fiziku ICTP (The Abdus Salam International Center for Theoretical Physics – ICTP) iz Trsta (Italija) i Matematičkog instituta SANU iz Beograda (Srbija).

Dodatni detalji o letnjoj školi mogu se naći na linku https://indico.ictp.it/event/9826/,
ili kontaktom preko imejl adresa: velimir.ilic@turing.mi.sanu.ac.rs (Velimir Ilić), handjelka@turing.mi.sanu.ac.rs (Anđelka Hedrih).

Predavanja će držati vodeći svetski stručnjaci iz oblasti teorije informacija, statističke fizike i mašinskog učenja, a polaznici će steći ključna znanja iz stohastičke analize za modelovanje kompleksnih signala i
šuma koji su sveprisutni u fizici neravnotežnih stanja i biofizičkim procesima.

Cilj letnje škole je širenje međunarodne naučne saradnje, naročito među mladima, razmena naučnih i stručnih znanja u oblasti teorije upravljanja, teorije informacija, statističke fizike i biofizike kao i promocija nauke u lokalnoj zajednici

Registracija i prijave za letnju školu se obavljaju preko linka: https://e-portal.ictp.it/applicant/login. Rok za prijave je 15. avgust.

Nakon procesa selekcije biće izabrano 25 izuzetnih polaznika kojima će biti omogućeno da pohađa školu uživo, a dodatnih 50 polaznika biće izabranao da pohađa školu onlajn. Odabir kandidata/polaznika obaviće internacionalni stručni tim direktora škole. U cilju efikasnog i pravednog odabira kandidata, molimo podnosioce prijave da blagovremeno obezbede kontak podatke do dva preporučioca (menotori, saradnici, istraživači sa iskustvom) koji mogu biti kontaktirani u toku procesa selekcije.

Nakon uspešnog završetka škole/kursa polaznici će dobiti međunarodno priznat sertifikat o učešću.

Na osnovu znanja koje će polaznici steći učešćem u ovoj letnjoj školi, kao i vrednim međunarodnim kontaktima koje će uspostaviti, organizatori se iskreno nadaju da će polaznicima pomoći da naprave stabilnu osnovu za buduće velike korake u njihovim naučnim karijerama.