“Otvorena vrata” opservatorije na krovu PMF-a (2022/23)

Posle duže pauze AD Alfa i Laboratorija za astrofiziku, astronomiju i astrobiologiju Departmana za fiziku PMF-a u Nišu otvaraju svoja vrata za sve zainteresovane ljubitelje astronomije I organizuju teleskopska posmatranja.

Tokom narednih nedelja, dok vremenski i posmatrački uslovi dozvoljavaju, teleskopska posmatranja će biti organizovana za male grupe (najviše 5-10 ljudi) sa krova PMF-a uz obaveznu prijavu i tačno dogovaranje termina. Nakon prijave kontaktiraćemo Vas u vezi mogućih termina (za grupu je potrebna samo jedna prijava). Formular za prijavu se nalazi na kraju ovog teksta.

Solarni teleskop Lunt (levo), Skywatcher 200/1000 (u sredini) i Meade LX200 (desno) ispred astronomske kupole na krovu PMF-a

U planu je da posmatranje budu moguća 1-2 puta nedeljno (najčešće radnim danima). Predviđeno vreme za svaku grupu je 20-30 minuta.

U slučaju velikog interesovanja prednost će imati studenti PMF-a, kao i oni koji se ranije prijave. Za večernje posmatranje planirano je posmatranje Meseca, Jupitera, Saturna ili nekih drugih zanimljivih objekata, dok je za dnevno posmatranje planirano posmatranje aktivnosti Sunca (kroz specijalan solarni teleskop).

Takođe, tokom dnevnih posmatranja zainteresovani posetioci moći će da vide različite fotonaponske (PV) panele koji se nalaze na krovu PMF-a, i kroz razgovor sa nastavnicima i saradnicima Departmana za fiziku i Laboratorije za solarnu energetiku upoznaju sa principom njihovog rada i primenom PV sistema za dobijanje električne energije u urbanoj sredini.

U formularu za prijavu predložite dane u nedelji koji bi Vam najviše odgovarali i vreme (za večernja posmatranja između 20:00 i 23:00 h; ili od 10:00 do 15:00 za dnevna posmatranja). Zbog lakšeg izbora povoljnih posmatračkih uslova i planiranja dana za posmatranje preporučujemo da predloženi dani budu bar nedelju dana nakon prijave.

“Otvorena vrata opservatorija” organizovana su u okviru projekta “Kako dohvatiti zvezde?” koji realizuje AD Alfa, u saradnji sa Laboratorijom za astrofiziku, astronomiju i astrobiologiju Departmana za fiziku PMF-a u Nišu, uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke. Realizacija projektnih aktivnosti počinje danas, 15. septembra, i trajaće 13 meseci, do oktobra 2023. godine. U ovom period, osim naučno-popularnih predavanja i posmatranja na PMF-u planirane su posete školama u Nišu i okolini, kao i jednodnevni program “Budi astronom na jedan dan” namenjen učenicima srednjih škola i njihovom upoznavanju sa praktičnim radom u astronomiji (više informacija uskoro!).

VAŽNO: tokom trajanja sezone grejanja mogućnost mogućnost posmatranja je monimalna. U ovom periodu posmatranja će biti organizovana samo u izuzetnim slučajevima. Posmatračka sezona nastavlja se u drugoj polovini aprila.

  Zakažite termin za posetu opservatoriji i teleskopsko posmatranje:

  Ime i prezime*

  Email*

  Broj osoba*

  1-55-10

  Vrsta posete

  Dnevno posmatranjeVečernje posmatranje

  Komentar (npr. predložite dane u nedelji i vreme)