Sajt “Svet nauke” na listi TOP50 najboljih online stvari

Prema izboru časopisa PC Press, vodećeg IT časopisa u Srbiji, sajt Svet nauke uvršten je na listu 50 najboljih online stvari u Srbiji za 2017. godinu. “Svet nauke” se na ovoj listi našao kao jedan od pet najboljih u kategoriji “Obrazovanje i kultura”, uz sajtove Galerija Matice srpske, Kinoteka, Srbijom kroz vekove i pobednički sajt u ovoj kategoriji Petlja.

Osnivač i glavni urednik sajta je dr Milan Milošević (docent, Departman za fiziku PMF u Nišu), a deo za hemiju uređuje i vodi dr Ivana Kostić (naučni saradnik, Departman za hemiju PMF u Nišu).

Sajt redovno prati aktuelne vesti i događaje iz oblasti prirodnih nauka, pre svega astronomije, i fizike. Osim vesti o najnovijim dešavanjima u svetu nauke, na sajtu se redovno objavljuju informacije i najave naučno-popularnih dešavanja.

Koreni “Sveta nauke” potiču još iz prošlog veka. Prethodio mu je mali, lični sajt, nastao 1998. godine. Skoro deset godina kasnije (juna 2007. godine), ovaj sajt prerasta u blog “O životu, univerzumu i svemu ostalom”. Početkom 2010. godine sajt ponovo menja formu, ime i adresu. Od ličnog bloga postaje današnji sajt “Svet nauke”. Od samo par tekstova i nekoliko desetina dnevnih poseta “Svet nauke” je tokom prethodnih godina stigao do više miliona pregledanih stranica i proseka većeg od 1000 dnevnih pregleda, a Facebook stranicu sajta prati više od 8500 ljudi. Na sajtu je objavljeno više hiljada strana tekstova i drugog multimedijalnog sadržaja.

Od 2015. godine „Svet nauke“ obezbeđuje hosting i tehničku podršku za sajtove Astronomskog društva „Alfa“, Departmana za fiziku, Društva fizičara Niš i SEENET-MTP Mreže.

“Svet nauke” je treći put laureat godišnjeg izbora časopisa PC Press. PC Press ovaj izbor organizuje 21 put. U vreme prvog izbora na domaćem internetu bilo je oko 1000 sajtova, a po sadašnjim statistikama, registrovano je oko 100.000 .RS i .SRB domena, a procene RNIDS-a kažu da je broj domaćih sajtova na međunarodnim domenima nešto manji.