U Nikoziji se završava Četvrta Balkanska fizička olimpijada

Juče je otvorena, a večeras, 9. oktobra, u Nikoziji, na Kipru, se završava Četvrta Balkanska fizička olimpijada (BPO4).

Na Četvrtoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike učestvuje je 51 učenik iz 14 zemalja: 9 punopravnih članica Balkanske unije fizičara: Albanija, Bugarska, Crne Gora, Grčka, Kipar, Moldavija, Rumunija, Severna Makedonija i Srbija, kao i 5 gostujućih zemalja: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Kazahstan, Kirgistan i Turkmenistan.

„Četvrta Balkanijada“ se održava u hibridnom formatu, pre svega zbog zbog pandemije, i delimično zbog visokih trokova puta. Takmičenje su u subotu 8. oktobtra otvorili: nedavno, u Beogradu, izabrani predsednik Balkanske unije fizičara Radu Konstantinesku iz Krajove, predsednik Medjunarodnog organizacionog komiteta Prof. Goran Djordjevic iz Niša, i predsednik Kiparskog Društva fizičara Demetrios Filipu.

Vođe tima Srbije su profesori: dr Ivan Stanić iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Snežana Bulajić iz gimnazije ‚‚Jovan Jovanović Zmaj‚‚ u Novom Sadu. Član Međunarondog žirija je prof. dr Dragoljub Dimitrijević sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Nagrade i priznanja su obezbedili: Društvo fiziara Kipra i Evropsko društvo fizičara dok će apsolutmi dobitnik dobiti specijalno priznanje, dar Centra Balkanske mreže za matematičku i teorijsku fiziku (SEENET-MTP) iz Niša.

Prema još uvek nezvaničnim rezultatima učenici iz Srbije osvojili su 4 bronzane medalje na BPO4.
Osvajači medalja su: Jovan Milićev, Jovan Nikolić i Jana Šišović iz Matematičke gimnazije Beograd i Mihajlo Cvejić iz gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”. Novi Sad. Po broju osvojenih medalja tim Srbije se nalazi na trećem mestu, iza timova Rumunije i Bugarske. Apsolutni pobednik “Balkanijade”, kao i prošle godine, je Andrei-Darius Dragomir iz Rumunije. Čestitamo učenicima i njihovim nastavnicima na osvojenim medaljama.

navedeno je u saoštenju organizatora BPO4.