Upoznajte svemir u Noći istraživača

Departman za fiziku PMF-a u Nišu za ovogodišnju Noć istraživača vodi vas na putovanje kroz svemir, od planeta i kometa do zvezda, maglina, zvezdanih jata i udaljenih galaksija. Na ovom putovanju saznaćete kako je nastao jedan od najpoznatijih kataloga na izgled sličnih, a tako različitih astronomskih objekata.

A na kraju puta (u petak, 27. novembra) pogledajte ponovo fotografije i u kvizu proverite da li ste dobro zapamtili gde ste bili.

Da bi krenuli na putovanje dovoljno je da kliknete ovde.

Neki od Mesjeovih objekata do kojih vas “vodi” Departman za fiziku PMF-a u Nišu za ovogodišnju Noć istraživača. Kliknite na fotografiju i krenite 🙂

Plan ovog putovanja pripremio je Šarl Mesije, francuski astronom i lovac na komete. Rođen je 1730. godine u istočnoj Francuskoj a prvu kometu posmatrao je sa 14 godine. Svoj prvi magličasti, kometoliki, objekat otkrio je u sazvežđu Bika 1758. godine.

Taj magličasti objekat danas je poznat kao maglina Rak i znamo da je to mesto u svemiru na kome je 1054. godine eksplodirala jedna supernova u kojoj je nestala jedna ogromna zvezda. Šarl Mesjije je na tom mestu u svemiru video, kao i mi danas, ostatak supernove – jednu prelepu sjajnu maglinu. To mesto u svemiru nosi oznaku M1, prema katalogu koji je napravio Šarl Mesije.

Ovo je samo jedno zanimljivo mesto koje možete da vidite na putovanju na koje vas vodimo.

Priču o M objektima za vas su pripremili Irina Cvetković, Jovana Stanimirović, Petra Nešić i Milan Milošević.

Osim ovog putovanja Departman za fiziku PMF-a u Nišu za vas je pripremio i druge zanimljive eksperimente.

Ako vas interesuje šta se dešava nakon eksplozije najmasivnijih zvezda i najsjajnijih supernovih ili u centru naše galaksije to možete da saznate na predavanju “Od crne rupe do Nobelove nagrade za fiziku“.