Velika konjunkcija Jupitera i Saturna

Večeras (ponedeljak 21. decembra 2020) dve najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, na nebu će izgledati vrlo blizu. Kad padne mrak, na zapadu, nisko na horizontu sijaće sjajni Jupiter a blizu pored njega nalaziće se Saturn.

Prividno rastojanje između ove dve planete iznosiće samo 0,1 lučni stepen, tj. 6 lučnih minuta.

Ako vam nije jasno šta ovi brojevi znače možda vam bude jasnije ako znate da je 6 lučnih minuta otprilike 1/5 diska punog Meseca a da ljudsko oko ima “rezoluciju” od 1 lučnog minuta, tj. minimalno rastojanje na kom oko može da razlikuje dva objekta je oko 1 lučnog minuta. U poznatim dimenzijama, na Zemlji, ugaonu veličinu od 1 lučnog minuta ima fudbalska lopta na rastojanju od otprilike 756 metara.

1 lučni minut (izvor Wikipedia)

Tokom sutrašnje velike konjunkcije Jupitera i Saturna ova dva gasovita džina prićiće na prividno rastojanje fudbalske lopte koja bi se nalazila na rastojanju od 125 metara!

Jupiter i Saturn, kompozicija

U (popularnoj) astronomiji pojam konjunkcija najčešće označava bilo koji događaj u kome se dva, ili više, objekta grupišu i nalaze na nebu nalaze na vrlo malom rastojanju. Najčešće su to planete, Sunce i/ili Mesec, a često im se pridruži i neka zvezda. U astronomiji ova pojava se tačnije naziva appulse, a značenje pojma konjunkcija je nešto drugačije i označava kad dva objekta imaju istu rektascenziju.

Pojava konjunkcije i prividno približavanje planeta, ili nekih drugih objekata, najčešće ne dovodi do značajne promene pravog rastojanja između tela koje učestvuju u konjunkciji.

Položaj Jupitera i Saturna u Sunčevom sistemu. Strelica označava smer kretanja planeta oko Sunca (izvor: NASA / JPL-Caltech)

Tokom konjunkcije Jupitera i Saturna ove dve planete će biti na rastojanju od oko 740.000 km (gledano sa Zemlje, Saturn je otprilike na dva puta većem rastojanju nego Jupiter).

U astronomskom smislu ova konjunkcija nema veliki značaj ali reč je o vrlo retkom događaju koji je atraktivan za posmatranje i može se videti golim okom!

Poslednji put Jupiter i Saturn su bili ovoliko blizu pre oko 400 godina. Godine 1960. Galileo Galilej prvi put je durbin okrenuo ka nebu i tako je nastao teleskop. Ubrzo nakon prvih teleskopskih posmatranja Galileo Galilej je otkrio četiri najveća Jupitera satelita – Io, Evropu, Ganimed i Kalisto, kasnije nazvana “Galilejevi sateliti”.

Samo 13 godina nakon prve upotrebe teleskopa u astronomiji, tačnije 1623. godine, Jupiter i Saturn bili su ovoliko blizu na nebu (4 lučna minuta). Međutim, tokom ove velike konjunkcije Jupiter i Saturn bili su blizu Suncu i uslovi su bili izuzetno nepovoljni za posmatranje.

Poslednja velika konjunkcija Jupitera i Saturna, koja je bila “po mraku”, i mogla je da se posmatra, desila se pre 800 godina (1226. godine)!

Položaj Jupitera i Saturna tokom jeseni 2020. godine

U proseku konjunkcije Jupitera i Saturna odigravaju se na svakih 20 godina (period obilaska Satuna oko Sunca je oko 30, dok je Jupitera oko 12 godina). Međutim, prividno rastojanje između dve planete je najčešće mnogo veće nego ovogodišnje a konjunkcije nekad nastaju prividno blizu Sunca i tada posmatranje nije moguće.

Prethodna konjunkcija Jupitera i Saturna zabeležena 28. maja 2000. godine. Do 2100. godine biće nekoliko konjunkcija 31. oktobra 2040. godine, 4. aprila 2060, 15. marta 2080 i 18. septembra 2100. godine. Sledeća konjunkcija po izgledu uporediva sa ovogodišnjom biće tek ona 2080. godine.

Tokom prethodnih meseci Satun i Jupiter polako su se približavali na nebu. Vide se nisko na zapadu, relativno kratko nakon zalaska Sunca. Minimum rastojanja dostićiće 21. decembra a zatim će nastaviti ponovo da se udaljavaju. Iako je konjunkcija kratkotrajan proces i nastupiće u tačno 14:24 h po našem vremenu ovom periodu Jupiter i Saturn su vrlo atraktivni za posmatranje.

Simulacija posmatranja konjunkcije kroz kroz okular teleskopa (izvor: Stellarium)

Posmatranje je moguće i golim okom ali je još bolje ako imate dvogled ili manji teleskop. Kako je reč o izuzetno sjajnim objektima nije ih moguće promašiti. Posmatrani teleskopom sa uvećanjem do oko 100 puta, u vreme konjunkcije, obe planete biti istovremeno u vidnom polju teleskopa.

Nažalost tokom prethodnih večeri uslovi za posmatranje često nisu bili povoljni. Ako oblaci, magla ili zagađeni vazduh ni sutra ne dozvole da vidite ovaj susret Jupitera i Saturna probajte i narednih dana. Iskoristite prvo vedro veče i prvi mrak i pogledajte ova dva gasovita džina.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji Departman za fiziku PMF-a u Nišu i Astronomsko društvo “Alfa” neće organizovati javno posmatranje.

Ako ne uspete u 2021. godini očekuju nas nove konjunkcije drugih planeta.

Ipak, one neće biti atraktivne kao ovogodišnja velika konkunkcija Jupitera i Saturna. Za sledeću veliku konjunkciju (isto 6 lučnih minuta) pobrinuće se Saturn i Venera 30. januara 2048. godine.