“Budi student PMF-a na jedan dan“

Prirodno-matematički fakultet u Nišu sa zadovoljstvom poziva učenike osnovnih i srednjih škola da posete događaj “Budi student PMF-a na jedan dan”, koji će se održati u četvrtak, 23. maja od 12 do 15 časova u dvorištu i prostorijama fakulteta (Višegradska 33, Niš). Ovaj događaj učenicima pruža jedinstvenu priliku da se upoznaju sa studiranjem i istraživanjima na PMF-u.

Tokom događaja, posetioci će imati priliku da učestvuju u raznovrsnim aktivnostima koje je pripremio Prirodno-matematički fakultet. Ovom prilikom, svih šest departmana će se predstaviti kroz raznovrsne aktivnosti, eksperimente i vežbe, omogućavajući učenicima da se upoznaju sa različitim aspektima nauke i istraživanja.

Departman za biologiju i ekologiju otvoriće vrata svojih laboratorija u kojima se izučava mikrosvet (uz mogućnost da posetioci, pod mikroskopom, pogledaju nešto što nisu ni slutili da ih okružuje svakog trena), rekonstruišu delovi organizama koji nedostaju, gaje organizmi koji su na rubu iščezavanja, detektuje mikroplastika u organizmima koji naseljavaju podzemne vode i konstruišu ekosistemi doslovno i virtuelno.

Departman za geografiju će učenicima predstaviti svoje studijske programe i organizovati zabavan kviz za dobrodošlicu. Učenici će imati priliku da se upoznaju sa fakultetskim prostorijama i druže sa studentima. Učenici koji žele moći će da prisustvuju nastavi koja je u toku. Ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili učenici će saznati kako dronovi donose revoluciju u proučavanju naše planete. Za učenike je pripremljeno i naučno-popularno predavanje “Kroz vasionu i vekove”.

Na štandu Departmana za matematiku, učenici će moći da se oprobaju u matematičkim igrama i osvoje nagrade. Planiran je i obilazak tokom kog će učenici moći da vide kako izgleda fakultet i nastava.

Departman za računarske nauke organizuje dve promotivne radionice: prva je “Nebeski saputnici: otključavanje moći pametnih dronova”, a druga je “Izrada to-do liste uz pomoć HTML-a, CSS-a i Javascript-a”. Takođe, biće i interaktivna postavka “Ko kaže da umetnost nije u kodu?”

Departman za fiziku takođe otvara vrata svojih laboratorija za sve učenike. Laboratorija za solarnu energetiku je pripremila interaktivnu postavku o obnovljivim izvorima energije i zanimljive eksperimente sa solarnim panelima. Ako vremenski uslovi dozvole, ispred fakulteta će biti postavljen specijalni teleskop za posmatranje aktivnosti Sunca, u slučaju lošeg vremena program se seli u Laboratoriju za astrofiziku gde će učenici moći da nauče kako rade teleskopi i kako se snimaju fotografije zvezdanog neba.

Departman za hemiju pripremio je niz pokaznih vežbi, a učenici će imati priliku da učestvuju u eksperimentima. Takođe, uz razgovor sa istraživačima i studentima, učenici će moći da posete laboratorije ovog departmana.

Tokom boravka na fakultetu učenici će imati priliku da se upoznaju sa istraživačima i studentima, postave pitanja i saznaju više o studijama i naučnim istraživanjima na PMF-u.

Još jednom pozivamo sve učenike osnovnih i srednjih škola da nam se pridruže i iskoriste ovu jedinstvenu priliku da dožive kako je biti student PMF-a na jedan dan! Dođite i otkrijte svet nauke kroz zanimljive eksperimente, vežbe i posete laboratorijama.

Vidimo se 23. maja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *