“Razvoj fizike visokih energija u svetlu Nobelovih nagrada za fiziku 2000-2020. godine”

Povodom obeležavanja 50 godina studija fizike, hemije i matematike na Univerzitetu u Nišu i dana fakulteta, Prirodno-matematički fakultetu Nišu tokom septembra i oktobra organizuje seriju naučno-popularnih predavanja. Zbog epidemiološke situacija sva predavanja su online.

Poslednje predavanje iz ove serije predavanja biće održano u četvrtak 14. oktobra od 19:00 h. Tema ovog predavanja je

Razvoj fizike visokih energija u svetlu Nobelovih nagrada za fiziku 2000-2020. godine

Predavač će biti dr Goran Đorđević, redovni profesor na Departmanu za fiziku, izvršni direktor SEENET-MTP mreže i predsednik Balkanske unije fizičara (BPU).

O predavanju: fizika visokih energija predstavlja jednu od najaktivnijih i istraživački najuspešnijih oblasti fizike tokom niza poslednjih decenija. Predvanje će predstavljati kratku retrospekciju, “ekskurziju” kroz otkrića koja su nagrađena Nobelovom nagradom za fiziku u poslednjih 20 godina. U tomp periodu su dodeljene 4 nagrade koje, uslovno, možemo u svrstati u otkrića vezana za fiziku elementarih čestica i 5 vezana za kosmologiju i astrofiziku. Otkrića koja su učvrstila, potvrdila i proširila već postojeće Standardne modele: čestica i kosmologije, biće predstavljene u okviru osnova samih modela.

Predavanju možete pristupiti putem Zoom platforme:

Zoom link: https://zoom.us/j/91443387239?pwd=Yyt5cXRUOHhVdTV1MjUrdms2QTNmdz09
Meeting ID: 914 4338 7239
Passcode: 458200

Ako do sada niste koristili Zoom pogledajte kratko uputstvo za “povezivanje” na predavanje. Za praćenje predavanja možete da koristite računar ili mobilni telefon. Nije neophodno da imate Zoom nalog.