Škola prirodno-matematičkih nauka nastavlja sa radom

Posle jednomesečne pauze, zbog novogodišnjih praznika i raspusta, u subotu, 3. februara 2024. godine od 10:00 časova sa radom nastavlja Škola prirodno-matematičkih nauka.

Kao i tokom subota u novembru i decembru prošle godine, nastavnici, saradnici i istraživači Prirodno-matematičkog fakulteta za učenike su pripremili zanimljivosti iz sveta matematike, računarskih nauka, fizike, tehnike i tehnologije, hemije, biologije i ekologije i geografije.

Ove subote, u zavisnosti od interesovanja i odabrane naučne discipline, učenici će se upoznati sa etarskim uljima – zlatnom rudniku novih parfema, uticaju obnovljivih izvora energije na turizam, tetivnim četvorouglovima i programskim paketom GeoGebra; saznaće kako uz pomoć kvantne mehanike da testiraju atomsku bombu, upoznaće se sa kvantnim računarima i naučiće kako se „stiže“ od biljaka do novih lekova. Takođe, učenici će saznati kako se vrši monitoring reke Nišave i upoznaće se sa primenama zanimljive informatike.

Škola prirodno-matematičkih nauka namenjena je učenicima 7. i 8. razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola. Ove godine po prvi put Školu zajedno organizuju Regionalni centar za talente Niš i Prirodno-matematički fakultet u Nišu.

Škola je sa radom počela u novembru prošle godine i od tada svake subote učenici pohađaju predavanja, računske i laboratorijske vežbe na PMF-u u Nišu. Nastavu realizuju nastavnici, istraživači i saradnici PMF-a u Nišu. Do kraja škole ostalo je još pet termina i svečano zatvaranje. Svi programi za učenike su besplatni.

Svi zainteresovani učenici koji žele da prate sva ili samo neka od predavanja u narednom periodu mogu se prijaviti na i-mejl adrese milan.zlatanovic@pmf.edu.rs i dr.topy.99@gmail.com (prijavu obavezno poslati na obe adrese).

Kompletan program Škole PMN za subotu 3. februar 2024. godine i više informacija možete naći na sajtu Škole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *